Olimme pitkään tunteneet kaipuuta kotiseudun rauhaan. Vaikka työt olivat sujuneet hyvällä sykkeellä Etelä-Suomessa, oli syvällä sisimmässä tunne ettei näin voida jatkaa. Luova työ vaatii tilaa ympärilleen, hiljaisuutta ja luontoa. 2007 vihdoinkin päätimme toteuttaa muuton Mänttään.

Asumisessa Etelä-Suomessa oli tietenkin puolensa; lyhyt etäisyys helpotti asiakaskäyntejä sielläpäin. Keskustelinkin asiakkaideni kanssa ennen muuton toteutumista, miten tämä vaikuttaisi yhteistyöhömme. Yleisin vastaus oli ”Aivan sama missä asustat, kun palvelun taso säilyy huipulla! Ja on upeaa, jos voit työskennellä siellä minne sielun kaipuun tie vie.”

Mäntän kaupungin kehitysyhtiö, MW-Kehitys Oy suhtautui vakavasti tiedusteluihini toimitiloista alueella. Kohtalo oli myös hoitanut asian niin, että tutustuin Klaus Kaarteeseen sattumalta mennessäni neuvotteluun heidän kanssaan. Intuitioni sanoi ”ota Klasu töihin” ja näin tapahtuikin elokuussa 2007.

Hetkinen, mitä meninkään tekemään? En todellakaan ollut ajatellut ottaa ketään töihin, verkostoni kun oli toiminut hyvin tähänkin saakka. Lisäksi kun on yksin toimistohuoneessa, on vaikea riitaantua…

Enkä myöskään ollut paras mahdollinen opettaja työtehtäviin, eli kun toimeksiantoja tuli – mitä meidän pitäisi tehdä? Klasuhan on tietoteknisesti erinomaisen lahjakas ja itse en ymmärrä niistä juuri mitään.

Nyt on helppo sanoa, että ensimmäisen työntekijän palkkaus oli ratkaisevan tärkeä askel Pelismolle. Olenkin ymmärtänyt, että yksi mies ei paljoa voi hallita. Mutta kun on kollegoita, joihin voi luottaa, on helppo oppia uutta ja selvitä vaikeistakin haasteista.

Venäjä on suuri, myös rautateiden maailmassa

Venäjän rataverkon pituus on 87 400 km (Suomessa 5919 km). Niinpä yritys, joka hallitsee rautatiekuljetuksia tuollaisella kiskomäärällä on todellakin erikoislaatuinen. Espoossa pääkonttoria pitävä RailCraft Oy:n liikeidea oli nestemäisten aineiden kuljetus Venäjän rautateillä. Yritys on teettänyt meillä logon suunnittelusta alkaen erilaisia suoritteita aina vuodesta 1997 alkaen. Mieliinpainuva on rataverkon kaavio neuvotteluhuoneen seinällä ja RailCraftin ammattilaiset sen myös hallitsevat; yritys auttaa muita alan toimijoita etsimällä heiltä kadonneita junia!

Pertti Kaikkonen, hallintojohtaja ja yrityksen osakas, on aina ollut rauhallinen neuvottelukumppani. Erittäin pedanttiin tapaan olimme pureutuneet pieniinkin esiteprojekteihin tai www-sivujen yksityiskohtiin.

Mennessäni neuvotteluun syksyllä 2007 Pertti oli pari minuuttia myöhässä neuvottelusta. Hän oli myöskin hieman hermostunut, joten rohkenin kysyä painoiko mieltä jokin.

”Eipä sen kummempaa, tipahti meidän juna raiteilta Kazakstanissa. Kuusi vaunua meni nurin, syttyivät tuleen ja räjähtivät.”

”Juna räjähti ja olet siinä kuin mitään ei olisi tapahtunut!” huudahdin.

”No, onneksi ei tullut henkilövahinkoja. Ja hyvä puoli on myös se, että Kazakstanin rautatiet vastaa kuluista.”

Tässä hyvä esimerkki tyylikkäästä asioiden hoidosta. Mitäpä se hosuminen Espoon Kivenlahdessa auttaa kun Kazakstanissa palaa? RailCraft Oy myytiin suurelle saksalaiselle rautatiealan toimijalle keväällä 2011.

Turvallisuus on kasvuala

Etelä-Suomessa asuessa helposti luulee, ettei maaseudulla voi olla laatuluokan yrityksiä ja osaamista. Mutta jo ensimmäinen paikallinen yritys, jolta tuli kutsu neuvotteluihin oli (ja on) alansa kärkeä.

KMV-Turvapalvelut Oy tunnetaan koko Suomen alueella ja olikin hieno haaste lähteä tekemään yritykselle laatumarkkinointia www-sivujen ja esitteiden avulla. Toimitusjohtaja Raimo Maakanen oli pohtinut, että luonnossa joutsenperhe on hyvin tiivis ja omista poikasista huolehditaan hyvällä läheisyydellä. Lisäksi laulujoutsen on Suomen kansallislintu. Raimon kuva-arkistosta poimimme yhden loistootoksen ja niin yritysilmeen perustaksi joutsenet.

Maltti on valttia erityisesti turva-alalla ja vartioinnissa. Oli mieliinpainuvaa, kun kävimme toiminnan perusteita läpi ja Raimo Maakanen kertoi vankan kokemuksen tuomalla rintaäänellä: ”Ei tällä alalla texwillerit pärjää. Kaikkiin tilanteisiin on mentävä jämäkästi ja harkiten, useimmiten puhumalla pärjää parhaiten. Ei tappelemalla asioita hoideta!”

KMVOY on edelleen yksityinen turva-alan yritys, johtavia alallaan ja kotimaisessa omistuksessa.

Jaa tämä blogikirjoitus!