Suurimpia tuotteistamisen menestystarinoita pieni toimisto pääsee tekemään ani harvoin. Kun sellainen sattuu kohdalle, muistaa sen mainita yhä uudelleen ja uudelleen. Erityisesti kun jätteestä, jonka hävittäminen maksaa rahaa, pääsee luomaan merkkituotteen…

Todellinen ideanikkari, yrittäjä ja energiamestari, Hannu Tukiainen, soitti minulle täydestä tuntemattomuudesta, kontaktin hän oli saanut moottorikelkkailijoiden parista. Ei siis kannata väheksyä vakavaa harrastustoimintaa! Vielä enemmän olin kuitenkin ihmeissäni liikeideasta: puun poltosta syntyvä tuhka pitäisi kylvää helikoptereilla metsiin kasvulannoitteeksi!

Hetken kuunneltuani idea alkoi kuitenkin tuntua niin mielipuoliselta, että pakkohan Itä-Suomeen oli lähteä katsomaan. Liperissä sijainnut tuotantolaitos oli vähintään salamyhkäinen, tosin en tekniikan ihmelapsena juuri rakeistamiseen rakennetusta valtavasta rummusta mitään ymmärtänytkään. Raaka-aine oli puutuhkaa, joka oli siis tarkoitus jalostaa huipputuotteeksi.

Sain melkoisen opetusjakson metsäbiologiaa. Luonnolliset ravinneolosuhteet, niiden pitkä vaikutusaika, ravinteiden hidasliukoisuus ja tasainen levitystulos tekevät tuhkalannoitteesta erinomaisen ratkaisun niin puuntuotannon kuin ympäristönkin kannalta. Ojitetuissa suometsissä, niiden turpeessa on mahtavasti kasvuvoimaa – typpeä (N). Tuhkalannoite oikein mitoitettuna olisi hidasliukoisena ja kalsiumpitoisena vuosikymmenien kasvun tae puustolle.
Tuhka muuttuu Ecolan® -maanparannusaineeksi

Oli luotava sopiva tuotemerkki, joka symboloisi positiivista luontovaikutusta. Lisäksi lannoitusta ja kasvua merkitsevä määre jos mahtuisi samaan pakettiin niin oltaisiin lähellä hyvää. Monen erilaisen muunnelman ja ehdotelman jälkeen Ecolan
sai Hannun ja veljensä Jussin varauksettoman kannatuksen. Tämä myös rekisteröitiin välittömästi.

Markkinointimateriaalia ryhdyttiin tuottamaan tämän ympärille. Tänään erilaisia Ecolan®-tuote- ja palvelukokoinaisuus sisältää useita tuotteita maaperän mukaan. Myös lannoitusten suunnittelu ja toteutus on alansa ehdotonta huippua – se voidaan toteuttaa tarkoituksenmukaisen tehokkaasti helikopterilla tai muulla kalustolla.

Nykyään Ecolan®-tuotemerkki on maamme metsäalan ammattilaisten arvostama ja hyvin tunnettu. Lisäksi moderni tuotantolaitos Viitasaarella palvelee ammattitaidolla ja tehokkuudella koko keskeisen metsäsuomen puuammattilaisia.

Jaa tämä blogikirjoitus!