Martti Vainio oli ollut julkisuuden valokiilassa huippu-urheilijana ja yrittäjänä. Muistettakoon, että 10 000 metrin Suomen ennätys, 27.30,99 on edelleen hänen nimissään. Erityisesti Masa muistetaan Karstulan Lomakouheron isäntänä, joka kymmenessä vuodessa nosti tämän luonnonkauniin niemekkeen metsäpalstasta maan tunnetuimmaksi viihdekeskukseksi. Esiintyjät, lavojen huippuartistit äänestivät Kouheron vuoden tanssipaikaksi vuonna 1996 ja 1997. Yleisö äänesti jaloillaan täyttäen vuosi vuodelta kasvaneen tanssiparatiisin parketin kerta toisensa jälkeen.

Eräällä kelkkailumatkalla esitinkin idean, pitäisikö pitkän miehen elämää laittaa kirjoihin ja kansiin. Martti ei heti syttynyt ajatukselle, mutta kuukauden tuumaustauon jälkeen vihreä valo syttyi. Löimme kättä päälle siitä, että isänpäivänä (6.11.2004) kirja olisi lahjalistan kärkipäässä. Maaliskuussa käynnistimme projektin ja kirjoitin kymmenkunta sivua esittelytekstiä.

Kuka kirjan kustantaisi ?

Lähetin esittelytarinan Suomen suurimmille kustannustaloille. Otavan vastaus tuli 20 minuutin päästä, WSOY:n ja Gummeruksen parissa tunnissa: kirjoitettava teos kiinnosti heitä kaikkia. Pohdimme asiaa Martin kanssa ja kun kaksi yrittäjää lyö päänsä yhteen, oli lopputuloksena tietenkin kirjan kustantaminen itse.

Lisäksi Martti esitti idean: ”Olen juossut 10 000 m matkan todennäköisesti useimmin maailmassa, joten eiköhän paineta 10 000 kpl kirjoja. Lisäksi voitaisiin signeerata ne omakätisesti kaikki!” Näinpä tietenkin sovittiin tehtäväksi.

Kirjoittaminen, kuvaukset ja tuotanto

Oli todellakin upeaa kiertää Martin kanssa ympäri Suomea haastattelemassa hänen tuttaviaan, useat heistä julkisuuden henkilöitä itsekin. On kerrassaan unohtumatonta, kuinka suurella sydämellä hänen kumppanuuttaan ylistivät esim. Kari Tapio ja Paula Koivuniemi.

”Asenne työhön on se, mikä Marttia ja minua yhdistää. Ymmärrämme, että Suomen kansa on se, joka meidän molempien palkat maksaa. Silloin tehdään yhdessä kaikki mahdollinen yleisön hyväksi – nöyränä mutta selkä suorana!”
– Kari Tapio

”Martti on isäntä, joka on aina paikalla kun on tanssit. Häneltä liikenee kaikessa kiireessä pieni hetki jokaiselle: asiakkaalle, laulajalle ja bändin soittajalle. Lisäksi hänellä on hyvä tyylitaju rakentaa viihdepaikkoja, luoda ne kotoisiksi ja saada hauskat pidot aikaiseksi. Se on suuri sydän, jolla erilaiset ihmiset saadaan tulemaan yhteen paikkaan viihtymään. Sitä vain ei kaikilla ole.”
– Paula Koivuniemi

Työtunteja tähän projektiin en ole koskaan laskenut, sillä saimme kirjan valmiiksi ajoissa. Lisäksi jakelusopimus Kirjavälityksen kanssa takasi maanlaajuisen saatavuuden. Myös ennakkotilauksia tuli niin, että olimme hyvin positiivisella mielellä.

On vielä hyvä mainita, että 10 000 kpl kirjoja on melkoinen pino! Kun näitä yökausina kirjapainossa signeerasimme (Martti) ja numeroimme (Ismo) oli aistittavissa todellista käsityön leimaa.

Lehdistö ja media

Olisipa kaikkien julkistustilaisuuksien järjestäminen näin helppoa! Kaikki tv- ja radiokanavat olivat välittömästi mukana kirjanjulkistamisen aamuna. Lukuisat lehtihaastattelut sekä erityisesti julkistamistilaisuus Akateemisessa Kirjakaupassa olivat mieliinpainuvia.

Olimme menossa aamu viidestä ilta seitsemään, erityisesti Marttia kiskottiin joka suuntaan.

Olimme siis maalissa ja kirja 2004 isänpäivän luetuimpia!

Jaa tämä blogikirjoitus!