Kaikki liiketoiminta tapahtuu ihmisten välillä ja niinpä onnistumisen ensimmäinen edellytys on luoda hyviä suhteita. Kaikki perustuu luottamukseen, eikä näin ollen ole väliä missä näkee sen oikean langanpään johon tarttua. Useinhan on niin, että ei edes tiedä tarttuneensa tilaisuuteen – vasta jälkeenpäin tajuaa miten asiat kehittyivät.

Vuonna 1996 muutimme Nummelaan ja novascotiannoutajamme ”Beni” alkoi luoda kontakteja naapurustoon. Eräänä lauantaina nopealiikkeinen kaveri ”otti ritolat”, eikä palannut kotiin. Ennen suurta huolestumista ja etsintäoperaatiota puhelimeni pirahti; ystävällinen naisääni kertoi terhakkaan punaturkin olevan oven takana. Numero oli löytynyt kaulapannasta ja syykin harppaamiseen selvisi: asukkaiden labradorinnoutaja Nala oli juurikin juoksuajalla. Luonto siis hoiti ensimmäisen erän…

Tämän ensitapaamisen jälkeen ystävystyimme Laatikaisen pariskunnan kanssa. Koirathan olivat jo erinomaisen hyviä kavereita ja teimme valtaisan määrän yhteisiä lenkkejä.

Mikki Laatikainen oli tuolloin vastuunalaisissa töissä ravintola-alalla ja pyysi eräänä perjantai-iltana yrittäjä Mäkisen saunomaan luokseen. En todellakaan ollut innostunut tästä, sillä kiireisen viikon jälkeen oli lepo lähinnä mieltäni. Katri-vaimoni kuitenkin lempeästi pakotti minut lähtemään.

Saunan lauteilla tutustuinkin erinomaisen leppoisasti pariin herrasmieheen, jotka olivat VR:n ravintoloiden (Avecra Oy) vastuuhenkilöitä. Aivan uskomattomalla tavalla illanvietto johti siihen, että jo seuraavana maanantaina löysin itseni yrityksen pääkonttorista Pasilassa.

Avecra > Robert´s Coffee > Silja Line

Avecra Oy hallinnoi VR:n ravintoloita sekä maissa että junissa. Tuohon aikaan isot mainostoimistot olivat suhtautuneet tähän merkittävään ravintola-alan toimijaan välinpitämättömästi ja organisaation muututtua he olivatkin päättäneet kokeilla jotain uutta. Olin siis oikeaan aikaan oikeassa paikassa!

Pienelle yrittäjälle tämä oli valtaisa harppaus. Avecran toimeksiantoja tuli paljon, laatutavoitteet korkealla ja aikataulut kireät. Ilmeisen hyvin yhteistyö kuitenkin sujui ja kykenin vastaamaan haasteisiin kovassa paineessa. Ne eivät olleet hellittämään päin, sillä ahkera uurastus poiki lisää työtä.

Helsingin päärautatieaseman ravintoloiden visuaalinen ilme ja konsepti menivät uusiksi. Vuonna 2000 avattiin kolme kokonaan uutta liikepaikkaa: Aseman Wursti, Baguette&Co ja Stop@station. Rautatieaseman kahvila meni myös uusiksi. Tässä yhteydessä tapasin Suomen kahvimaailman suurlähettilään, Robert Pauligin ja yhteistyömme Robert´s Coffeen kanssa alkoi. On suuri etuoikeus tuntea ihmisiä, joiden ammattitaito on yli-inhimillisellä tasolla – asenne sen jatkuvaan kehittämiseen sisällä sydämessä.

Robert´s Coffee puolestaan johti tapaamiseen Silja Line Oyj:n pääkonttoriin Bulevardilla. Silja oli uudistamassa konseptejaan ja he olivat kiinnostuneita nykyaikaisesta kahvilabrandista. Ja todellakin, hetken päästä laivojen kahviloita ryhdyttiin uudistamaan tyylikkään vihreän sävyiseksi.

RailGourmet > Swissair > Coca Cola

Ison maailman tuulet ovat arvaamattomia. Vuonna 1999 VR myi Avecrasta vähemmistöosakkuuden sveitsiläiselle RailGourmet AG:lle. Tämä puolestaan kuului jättimäiseen Swissair-konserniin, jonka kasvuhakuisuus tuntui loputtomalta.

Joka tapauksessa kansainväliset yritykset tarjosivat pienen pieninä murusinakin erittäin mielenkiintoisia tehtäviä pienelle Pelismolle. Esimerkkinä muistan elävästi, kuinka Coca Colan brand manager esitteli suuntaviivat mainonnan suunnittelulle. Tunnin luennon tueksi sain Cociksen brändikäsikirjan, joka oli mapillinen sekä graafisia ohjeita että lakitekstiä – opus oli paksumpi kuin yritykseni kirjapito…

Jaa tämä blogikirjoitus!