Vuoden 2022 some-markkinoinnin kolme kovinta!

Tilastokeskuksen tutkimusten mukaan sosiaalisen median käyttö on lisääntynyt selkeästi pandemian aikana. Suomalaisista 16–44-vuotiaista jopa noin 90 prosenttia käyttää somea ja koko kansasta 70 prosenttia. Viime vuonna Instagram ohitti Facebookin käyttäjämäärissä ja suuresta suosiosta nauttinut TikTok valtaa markkinoita nyt myös Suomessa. LinkedIn, Youtube ja Snapchat kulkevat reippaina muiden alustojen mukana.

1) Lyhyet videot

Videosisällöt ovat olleet suosiossa jo pitkään, mutta nyt TikTokin suosio on pakottanut myös muut alustat kehittymään ja lyhyet videot sekä lyhytaikainen sisältö ovat nousseet hiteiksi! Instagramissa voit luoda Reels-videoita sekä stooreja. Instagram on kertonut algoritminsa suosivan nykyään enemmän videomateriaalia kuin yksittäisiä kuvia ja aikovansa panostaa Reels-toimintaan. Uutuutena on ilmestyneet myös Youtube Shorts ja Snapchat Spotlight – videopalvelut. Lisäksi Facebookissa on mahdollisuus jakaa lyhytaikaisia tarinoita ja uutuutena on tullut ääni- ja videohuoneet. Zuckerberg on kertonut Facebookin tulevaisuudessa panostavan nuoriin käyttäjiin, joten ehkä lisää mahdollisuuksia videoiden osalta on tulossa. Jännä nähdä tarttuuko trendiin myös LinkedIn.

Lyhyet pystyvideot pitävät sisällään huumoria, informaatiota ja toisten leikkimielistä haastamista. Trendeihin on syytä lähteä mukaan ja vaikka kuvata suositusta tanssista oma versio, jos se vain sopii brändiisi. Videon on alettava heti mielenkiintoisesti, jottei käyttäjä “swaippaa” ohi. Yksinkertainen, kotikutoinen, luova ja suunniteltu video on nyt suosituin videomuoto. Pienikin liike riittää herättämään huomion uutisvirrassa. On se sitten vaikka vain zoomaus tai kuvan päälle animointi. Myös musiikki ja ääni tehostavat videon suosiota ja puhetta sisältävässä videossa arvostetaan myös tekstitystä. Paras mainosvideo on video, joka ei tunnu mainokselta ja jossa ei tyrkytetä mitään.

Nyt jos koskaan on syytä ottaa videointi haltuun!

2) Vaikuttajamarkkinointi

Vaikuttajatekeminen on jo pitkään ollut suosittua markkinoinnissa. Suosion kasvaessa myös kilpailu on kasvanut ja yksittäisten postausten sijaan isot yritykset haluavat nyt saada pidempiaikaisia yhteistyökuvioita ja näkyvyyttä isojen vaikuttajien kanssa ja taas toisaalta mikrovaikuttajat nousevat samalla suosioon, sillä kuluttajat luottavat vertaisiinsa. Brändit haluavat personoitua vaikuttajien avulla. Somevaikuttajilla ja brändilähettiläillä onkin iso rooli organisaatioiden kaupankäynnissä. Vaikuttajien kautta halutaan lisätä myyntiä, tuoda tietoutta tietyille kohderyhmille, viestiä yrityksen arvomaailmasta ja luoda brändille inhimillisyyttä.

Vaikuttajamarkkinointiin satsaus näkyy tänävuonna yritysten markkinointibudjeteissa.

3) Vuorovaikutus

2020-luvulla trendiksi nousee (ja on noussut) vuorovaikutus. Yritysten tulisikin panostaa entistä enemmäm inhimillisempään brändiin, joka herättää kuluttajassa luottamusta sekä vertaistumista.

Asiakkaita kiinnostaa yrityksen arvomaailma, vastuullisuus ja henkilöt kaiken takana. Informaatiotulvan ja vallitsevan maailmantilanteen myötä ihmiset kaipaavat henkilökohtaisempaa vuorovaikutusta sosiaalisessa mediassa. Keskusteluja kommenttikentissä ja viestitse sekä reagointeja. Positiivista keskustelua, kuuntelemista ja ongelman ratkontaa.

Sometilin takana olevat henkilöt ja kasvot pitää nyt näkyä!

 

Ota nämä trendit haltuusi, ole aktiivinen ja kokeile rohkeasti uusia mahdollisuuksia ja heittäydy trendien vietäväksi. Äläkä pelkää pyytää apua ammattilaiselta.

 

Milja Kaartinen

Digimarkkinointi

etunimi.sukunimi@aidia.fi